Svetski dan čistog vazduha

Izvor: ekologija.gov.rs

Širom sveta danas, 3. novembra obeležava se Svetski dan čistog vazduha, kao podsetnik da je vazduh za nas uslov života i kao upozorenje na opasnosti usled svakodnevnog prekomernog emitovanja štetnih materija u atmosferu. Ovaj dan, postavlja pitanje i na koji način možemo da se oslobodimo štetnih materija emitovanih u atmosferu.

Read more: Svetski dan čistog vazduha

29. NOVEMBAR- dan borbe protiv trgovine krznom

Najveći neprijatelj životinja u ovom trenutku jeste modna industrija koja na najokrutnije načine dolazi do prirodnog krzna za svoje proizvode. Dovoljno je samo reći sledeće: da bi se napravila jedna bunda potrebno je između 130 i 200 činčila, nekad čak i 400 veverica, a među najčešćim „modnim“ žrtvama su i lisice, rakuni, oposumi... Zbog toga se poslednjeg petka u novembru širom sveta obeležava Međunarodni dan borbe protiv trgovine prirodnim krznom.

Read more: 29. NOVEMBAR- dan borbe protiv trgovine krznom

16. OKTOBAR- dan zdrave hrane

 Obeležavanje Svetskog dana hrane, 16. oktobar, ustanovila je Organizacija za hranu i poljoprivredu Ujedinjenih nacija (FAO). Slogan ovogodišnjeg Svetskog dana hrane: „Bezbednost hrane u svetu – klimatske promene i energija biljnog sveta“, skreće pažnju da u uslovima globalnog zagrevanja i zagađivanja planete, zaštita izvora i bezbednosti hrane ima izuzetnu važnost u zaštiti i očuvanju zdravlja ljudi.

 Kampanju Oktobar-mesec pravilne ishrane realizuju Zavodi za javno zdravlje od 2001.godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravlja Republike Srbije, a podršku pružaju zdravstvene i obrazovno-vaspitne ustanove, predstavnici sredstava informisanja (štampe, televizije, radija), društveno-humanitarne, sportsko-rekreativne, kulturne i druge organizacije i udruženja. Cilj kampanje je informisanje najšire populacije za sticanje znanja u vezi sa zdravljem i pravilnim navikama u ishrani; formiranje ispravnih stavova i ponašanja pojedinaca, a posebno dece i omladine.

Read more: 16. OKTOBAR- dan zdrave hrane

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com