7 najboljih mesta za posmatranje polarne svetlosti

Aljaska Foto: ProfimediaAljaska Foto: Profimedia

Izvor vesti: www.nationalgeographic.rs

 Otkrijte magična mesta na planeti na kojima ćete najbolje uživati u pogledu na auroru borealis i auroru australis.

 1. Island (najbolje je ići u periodu od kraja avgusta do početka aprila)

Čak i bez polarne svetlosti, Island je zemlja koju treba posetititi i uživati u glečerima, gejzirima, vodopadima i vulkanima. Polarnu svetlost ćete najbolje videti s planine Kirkjufell na zapadnoj strani, a uvek možete da je vidite iz predgrađa Rjekjavika i svetionika Grotta.

Širom zemlje posmatrači mogu da uživaju polarnoj svetlosti iz kućica balona ili iz toplih prolećnih laguna.

2. Tropmse, Norveška (od sredine septembra do kraja marta)

Najveće urbano područje u severnoj Norveškoj se nalazi 350 kilometara severno od Arktičkog kruga, ali zahvaljući golfskoj struji na obali su iznenađujuće umerene temperature.

U selu Ersfjordbotn, 20 kilometara od Tromsa možete da posmatrate auroru, ali i na ostrvima Lofoten i u severnim gradovima Alta, Nordkap i Kirkenes.

3. Ferbanks, Aljaska (najbolje je ići od kraja avgusta do sredine aprila)

Nalazi se samo dva stepena ispod Arktika blizu međunarodnog aerodroma i blizu prelepog Nacionalnog parka Denali, pa je Ferbanks najbolje mesto u SAD-u za posmatranje polarne svetlosti. Čak ima i svoj sistem vremenske prognozne i turistima nudi ture daleko od gradske gužve.

4. Severna Švedska i Finska (od sredine septembra do kraja marta)

Najseverniji švedski grad Kiruna je naročito popularan za posmatranje polarne svetlosti čemu možemo pridodati i Ledeni hotel, Nacionalni park Abisko, sami kultura i brojni jeleni.

U finskoj regiji Laponija, Rovanijemi je grad kapija za obližnje nacionalne parkove i polarnu svetlost.

5. Jelounajf, Kanada (od sredine avgusta do kraja aprila. Za Vud Bafalo i Džasper od početka avgusta do početka maja)

Ovaj glavni grad Severozapadnih teritorija nalazi se na obalama Velikog Ropskog jezera i može da se pohvali svojim Aurora selom i specijalnim aktivnostima za sve ljubitelje polarne svetlosti.

Kanada je inače raj za posmatranje ovog prirodnog fenomena, a osim u Jelounajfu, u polarnoj svetlosti možete da uživate i u opštini Vud Bafalo i Nacionalnom parku Džasper.

6. Grenland (od sredine avgusta do kraja aprila na jugu i od kraja avgusta do sredine aprila u Nuku)

Moguće je da budete previše severno da biste posmatrali polarnu svetlost, kao što je slučaj sa severom Grenlanda. Međutim južnije ćete videti lepe aurore i atrakcije poput glečera Qaleraliq,koji ima male plutajuće ledene bregove čak i leti.

7. Tasmanija i Novi Zeland (tokom cele godine, ali najbolje je ići u toku ravnodnevnice)

Češće ste čuli za polarnu svetlost na severnoj hemisferi nego za auroru australis (na južnoj hemisferi) zato što postoji samo nekoliko lokacija na južnoj hemisferi na kojima možete da je vidite. Najbolja mesta su Tasmanija i Novi Zeland, gde će tamno nebo da vam pomogne da vidite sve aktivne aurore iznad južnog horizonta.

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com