Zoologija Formule 1

Biologija je nauka koja proučava živa bića i njihovo ponašanje ali aerodinamika polako dolazi pod njen uticaj.
U zanimljivom tekstu o tome kako je Formula 1 preuzimala rešenja iz prirode možete pročitati o detaljima kao što su "ajkulino pero", zatim il squalo, tj. oblik ajkule (rešenje Ferarija još iz 60-tih godina), kao i "krila", to jest prednji i zadnji spojleri pozajmljeni od ptica. U tejkstu se pominju i neka druga rešenja, a sve detaljno možete pročitati u članku koji se nalazi na sledećem LINKU

Naučnici slučajno napravili enzim koji uništava plastiku

Američki i britanski naučnici slučajno su napravili enzim koji može da uništi plastiku, što bi moglo da pomogne u rešavanju globalnog problema te vrste zagadjenja, saopšteno je u novoj studiji.

Više od osam miliona tona plastike završi u okeanima Zemlje svake godine čime se povećava zabrinutost zbog toksičnosti tog naftnog derivata i uticaja na zdravlje i životnu sredinu.

Izvor: Beta

Read more: Naučnici slučajno napravili enzim koji uništava plastiku

Zašto su neke životinje crno-bele?

Životinjsko carstvo prepuno je boja, od perja ptica boje duga, do neverovatnih neonskih boja tropskih riba. Sisari doduše nemaju baš toliko jarke boje na svom krznu, ali to ne znači da nisu drugačiji, kada su boje u pitanju. Najzanimljivije životinje u svetu sisara zapravo su crno-bele…

Uprkos standardnoj paleti, ovi kontrasti predstavljaju jedno od najistaknutijih izbora u evoluciji. Za neke sisare, boja je znak upozorenja za predatore, dok je kod drugih u pitanju odbrana od insekata.  Iako nam deluje da su crno- bele životinje sasvim obične, nauka se ne bi složila sa nama.

Read more: Zašto su neke životinje crno-bele?

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com