Milano sadi 3 miliona sadnica drveća kako bi smanjio zagađenje vazduha

Izvor: nationalgeographic.rs

Jednu od evropskih modnih prestonica Milano karakteriše sivilo neoklasičnih kamenih građevina i nebeskog svoda zbog zagađenosti vazduha. Ipak, sive nijanse nisu trendi izbor za jedan grad iz perspektive ekologije. Italijani su iz ovog razloga odlučili da Milano ozelene sa 3 miliona novog drveća do 2030. godine.

Read more: Milano sadi 3 miliona sadnica drveća kako bi smanjio zagađenje vazduha

Svet ulazi u ekološki dug

Sutra 1. avgusta, svet ulazi u ekološki dug, najavljuje Mreža za globalni ekološki otisak(Global Footprint Network, GFN).

Dan ekološkog duga  je onaj dan  u kalendarskoj  godini  kada  potrebe čovečanstva  prema prirodi premaše  ono  što ekosistemi planete Zemlje mogu u toj godini obnoviti.

Taj dan, koji se ove godine obeležava najranije otkako se vrše merenja (1997. godine bio je krajem septembra), simbolično prikazuje uticaj ljudskih aktivnosti na prirodu i njene resurse.

Prema GFN-u, za trenutne potrebe čovečanstva koristimo prirodne resurse 1,7 puta brže nego što ekosistemi mogu da se regenerišu. Dakle, globalno koristimo 1,7 planeta, a imamo samo jednu.

(Energetski portal)

Read more: Svet ulazi u ekološki dug

Agroekologija bi mogla nahraniti i spasti planetu, kažu UN

Da bi se svet nahranio uz očuvanje planete od zagrevanja, UN podstiču agroekologiju, istorijsku prekretnicu posle decenija "zelene revolucije" zasnovane na intenzivnoj poljoprivredi, a sada na "optuženičkoj klupi".

"Moramo jačati održive sisteme hrane (...) i očuvati životnu sredinu: agroekologija može pomoći da se to postigne", rekao je u utorak generalni direktor Agencije Ujedinjenih nacija za ishranu i poljoprivredu (FAO), Hose Graciano da Silva, na otvaranju drugog međunarodnog simpozijuma o agroekologiji u Rimu.

Od kraja Drugog svetskog rata, razvoj poljoprivrede na osnovu masovne upotrebe veštačkih đubriva i hemijskih sredstava pesticidi, herbicidi, fungicidi.., da bi se povećali prinosi radi obezbedjenja sigurne dostupnosti hrane na planeti, imao je visoku cenu za životnu sredinu, rekao je on.

"Zemlja, šume, voda, kvalitet vazduha i biodiverzitet se pogoršavaju, i to ako porast proizvodnje po svaku cenu nije iskorenio glad u svetu", rekao je on.

Izvor: Beta

Read more: Agroekologija bi mogla nahraniti i spasti planetu, kažu UN

Uginuo poslednji severni beli nosorog na planeti

Poslednji mužjak severnog belog nosoroga na svetu uginuo je posle "komplikacija povezanih s godinama", saopštili su istražitelji.
U saopštenju rezervata iz Kenije navodi se da je 45-godišnjem nosorogu Sudanu data eutanazija u ponedeljak, nakon što se njegovo stanje "značajno pogoršalo" i da nije više mogao da stoji.

Nosorog je bio deo ambicioznih napora za spasavanje te podvrste od izumiranja, zajedno s još dve ženke.

Read more: Uginuo poslednji severni beli nosorog na planeti

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com