Zbog zagadjenog vazduha umiremo ranije!

Vazduh u Srbiji je među najzagađenijim u Evropi, a više od trećine našeg BDP-a ide na troškove nastale zbog preuranjenih smrti izazvanih zagađenim vazduhom, pokazuju podaci Evropske agencije za životnu sredinu i SZO.

 

Građani Srbije udišu vazduh koji je među najzagađenijim u Evropi, ističe se u izveštaju „Poglavlje 27 u Srbiji: još uvek u pripremi“, koji je predstavila Koalicija 27.

Takođe, Svetska zdravstvena organizacija je, kako se navodi, procenila da ekonomski troškovi nastali zbog preuranjenih smrtnih slučajeva, a koji su rezultat zagađenja vazduha u Srbiji, iznose 33,5 odsto BDP-a.

U poražavajuću statistiku ulazi i podatak Evropske agencije za životnu sredinu: u Srbiji se prečišćava samo 10 odsto otpadnih voda, dok je u ovogodišnjem budžetu za upravljanje vodama predviđeno samo 0,2 odsto, što je, upozorava se, daleko od povoljnog. 

Predstavnici Koalicije 27 ocenili su da Srbija nema dovoljno kapaciteta za sprovođenje propisa u oblasti zaštite životne sredine, da su neophodna veća ulaganja i puna posvećenost Vlade za napredak u tom segmentu.

Predstavnica Mladih istraživača Tanja Petrović ocenila je da se primećuju i pozitivni koraci, ali da je napredak u oblasti zaštite životne sredine u 2016. godini bio usporen zbog održavanja i izbora i formiranja nove vlade.

"Pitanja životne sredine treba da budu visoko na lestvici prioriteta Vlade Srbije i ne mogu da čekaju novi izborni ciklus", ocenila je Petrović, govoreći o spremnosti Srbije za otvaranje pregovaračkog poglavlja 27, koje se bavi životnom sredinom.

Ona je istakla i sve veće interesovanje građana za pitanja životne sredine, a kao dokaz je navela da je u prvih deset meseci 2016. godine Povereniku za informacije od javnog značaja podneto 270 žalbi u vezi sa tom oblašću. Najviše njih se, kaže, odnosilo na "ćutanje uprave".

Petrović je kao pozitivno navela osnivanje budžetskog zelenog fonda, ali je kao problem istakla nedostatak garancija da će prikupljena sredstva zaista i biti korišćena za zašitu životne sredine.

"Nisu doneta ni neophodna podzakonska akta, pa zeleni fond još nije operativan", kaže Petrović.

 

Vazduh u Srbiji: Nosite maske, kažu lekari!

Koalicija 27 smatra i da industrijsko zagađenje ostaje veliki izazov. Do danas je samo 17 operatera od 196 dobilo integrisanu dozvolu, zbog čega je Vlada pomerila rok za izdavanje dozvola do kraja 2020., umesto do kraja 2015. godine.

Ukazano je i da Vlada treba da sprovodi propise u oblasti klime i klimatskih promena, kao i da ih uskladi sa politikom koju u toj oblasti vodi Evropska Unija.

Ovo je treći godišnji izveštaj Koalicije 27 koji sumira rezultate praćenja i analize promena u oblasti životne sredine i klimatskih promena u Srbiji, koje su nastale u skladu sa procesom pregovora Srbije sa EU u okviru poglavlja 27. Koaliciju 27 čini 11 nevladinih organizacija.