Eko festival za NAJmaskotu Čistunka

Izvor: www.staklenozvono.rs

U okviru projekta Eko regioni Banat i Šumadija u ovoj godini realizovana su tri ekološka festivala. Najbolje ekološke skulpture napravljene od reciklažnog materijala, bile su nagradjene na eko festivalima koji su bili organizovani u Kikindi i Batočini. Finalni eko festival bio je u opštini Topola gde su izabrani najbolji radovi, i na kome su eko porukama obeležili i Svetski dan zaštite životne sredine. 

Cilj ovog projekta bio je ekološka edukacija stanovništva u 27 opština, koje se nalaze u regionima Banat i Šumadija odnosno u regionima gde kompanija A.S.A. posluje i već poseduje regionalne centre za upravljanje otpadom. Povod za organizaciju ekoloških festivala bio je objavljivanje konkursa za izradu najbolje eko skulpture gde su đaci iz osnovnih škola i deca iz predškolskih ustanova mogli da šalju svoje radove.

Projekat se ovim ekološkim festivalima ne završava, a ono što nam predstoji jesu edukacija, jer će sama kompanija A.S.A svoje radnike kroz neke radionice obučiti i predočiti njihovu ulogu kada je reč o zaštiti životne sredine i aktivnostima koje kompanija u tome ima – ističe Aleksandra Simić menadžer centralnih funkcija u A.S.A kompaniji 

Obeležavajući Svetski dan zaštite biodiverziteta, održan je drugi regionalni Eko festival u Batočini i to za region Šumadije. Na edukativan način najmlađim sugrađanima Batočine pojašnjena je neophodnost zaštite životne sredine i upravljanje otpadom. Edukativnom i zabavnom programu priključili su se najmlađi iz Batočine i to iz osnovne škole Sveti Sava, srednje škole Nikola Tesla, kao i za deca iz predškolskih ustanova Naša mladost i Poletarac. Oni su uz pomoć prijatelja Čistunka uveseljavali publiku. 

Učestvovalo je preko 15 opština sa teritorije Šumadijskog regiona, a stiglo je radova sa više od 20 opština. Cilj današnjeg okupljanja je izbor za najmaskotu Čistunka. Konkurs za ekološku najmaskotu napravljenu od reciklažnog materijala, prethodnica je festivala, dok su na samom festivalu proglašeni pobednici i dodeljene prve tri nagrade.

Treće mesto dele Osnovne škole ”Svetozar Marković” iz Lapova i ”Jovan Šerbanović” iz Krepoljina, dok drugo mesto osvojile su predškolske ustanove ”Sunce” iz Gornjeg Milanovca i ”Naša radost” iz Rače. Prvo mesto osvojila je Osnovna škola ”Stanislav Sremčević” – kaže Ana Babić, asistent u kompaniji A.S.A. 

Na pozornici su se smenjivali najpopularniji dečji pesnici, glumci i pevači, koji su se rado priključili ovoj akciji. 

Ono što je maksima zadovoljstva je kada vidite more škola i učenika koji su angažovani oko A.S.A Čistinuka festivala. Vrlo je važno voditi računa kako o svojoj mentalnoj higijeni tako i o svojoj ličnoj higijeni.

Ovo nije festival koji dovodi samo poznata muzička i književna imena već se on pre svega oslanja primarno na talenat dece i njihovu darovitost. Kao što ste i sami mogli da vidite, njihove skulpture koje su pravili od uslovno rečeno nekulture, od otpadnog materijala, je nešto što je impresivno i kreativno. To je bio motiv da i ostala deca rade i shvate da sve ima svoje vrednosti i ništa ne sme da se zove smeće – rekao je Tode Nikoletić jedan od organizatora ovog festivala. 

Finalni eko festival bio je u opštini Topola gde su izabrani najbolji radovi, i na kome su eko porukama obeležili i Svetski dan zaštite životne sredine. Na ovom festivalu organizovane su i ekološke radionice za decu predškolskog uzrasta, i iz osnovnih škola, a i za lokalne samouprave koje su držali eko treneri. Na konkursu za najmaskotu Čistunka dobitnici eko grand pri nagrade su Osnovne škole ”Jovan Popović” iz Kikinde i ”Živko Tomić” iz Donje Šatornje. Eko festivali organizovani su u okviru projekta Eko regioni Srbije, Banat i Šumadija koji kompanija A.S.A realizuje kroz svoj edukativni program Čistunko, a uz pomoć Austrijske agencije za razvoj ADA, i to u 27 opština.