AUTO-PUT IPAK RUŠI HRAST OD 600 LETA

Izvor vesti www.ekologija.rs

Svakog dana oko 1.530 građevinaca odlazi na trasu budućeg auto-puta između čačanske Preljine i Ljiga.

Tamo gde su nekada bile prostrane njive, pašnjaci, reke, brda… sada se već prepoznaju trake širokog puta, koji će, nadaju se Čačani i Gornjomilanovčani, već krajem naredne godine doneti bolji život.

Na deonici dugačkoj 40 kilometara, prvi i drugi sloj asfalta postavljen je u levoj traci na oko 24, a u desnoj na skoro 25 kilometara. Asfaltirano je i nepunih 10 kilometara lokalnih puteva.

“Samo pre godinu dana sve je izgledalo drugačije. Svi smo bili skeptični, verovali smo da će od auto-puta ostati samo zamisao. Ali, ovi radnici ne odustaju. Rade dan i noć, i već sada se vide obrisi auto-puta. Alal im vera kada uspeše da onim grdosijama od mašina prođu kroz brdo, da sagrade ovolike mostove”, priča Milisav Senić iz Brđana, sela kroz koje tik uz domaćinstva prolazi trasa ove saobraćajnice.

Između Ljiga i Preljine ukupno će biti 66 mostova, a do sada je završeno 55, dok je izvršenje radova na preostalih 11 od 20 do 90 procenata. U JP “Koridori Srbije” vele nam da će svi mostovi biti izgrađeni u ovoj godini.

Hrast star više od 600 godina, koji se nalazi na trasi auto-puta nedaleko od Savinca, zbog čijeg su najavljenog uklanjanja protestovala mnoga udruženja, ali i brojni građani i istaknute ličnosti, po svemu sudeći će biti – posečen. Naime, kako saznajemo, izvođač radova dobio je nalog da radove u zoni starog hrasta nastavi prema projektu i dinamici izvođenja radova, što znači da neće biti izmeštanja trase radi obilaženja drveta.