Hibrid mrkog i polarnog medveda uspešno zbrinut u specijalizovano prihvatilište u Švajcarskoj

Izvor: ekologija.gov.rs

Zahvaljujući uspešnoj saradnji Ministarstva zaštite životne sredine, međunarodne nevladine organizacije Četiri Šape (Vier Pfoten) i Zoološkog vrta Palić, mužjak hibrida mrkog i polarnog medveda (Ursus arctos x Ursus maritimus), koji je 2017. godine trajno oduzet sudskom presudom nakon zaplene pokrajinske inspekcije za zaštitu životne sredine u Srbobranu krajem oktobra 2016. godine, zbrinut je juče u specijalizovanom prihvatilištu za medvede u mestu Arosa, u Švajcarskoj.

Read more: Hibrid mrkog i polarnog medveda uspešno zbrinut u specijalizovano prihvatilište u Švajcarskoj

Razvoj ekoturizma u Srbiji

Izvor: cenort.rs

Ekoturizam, kao specifična tržišna niša i kao deo šireg koncepta održivog turizma, definisan kao odgovorno putovanje u oblasti prirode koje čuva životnu sredinu i kulturne vrednosti i podržava blagostanje lokalnog stanovništva, predstavlja veliku razvojnu šansu za turizam Srbije. Turistički proizvod Srbije se upravo zasniva na raznolikosti prirodnih i ostalih resursa, očuvanosti prirodne sredine, bogatstvu kulturno-istorijskih spomenika i gostoljubivosti i srdačnosti stanovništva. Usvajanje koncepta održivog razvoja i upravljanja ekoturizmom, uz korišćenje iskustava drugih zemalja, može doprineti odgovarajućem pozicioniranju Srbije kao ekoturističke destinacije na međunarodnom turističkom tržištu.

Read more: Razvoj ekoturizma u Srbiji

Beloglavi sup pušten nazad u prirodu

Izvor: ekologija.gov.rs

U toku proteklog vikenda Grupa za sprovođenje CITES Konvencije Ministarstva zaštite životne sredine je dobila zvaničnu potvrdu od nadležnog upravnog organa za CITES u Iraku da je jedan primerak beloglavog supa (Gyps fulvus) koji potiče iz kolonije koja se gnezdi na Uvcu, a koji je ilegalno uzet iz prirode i držan u zatočeništvu u Iraku barem dva meseca, lociran i krajem prošle nedelje pušten nazad u prirodu.

Read more: Beloglavi sup pušten nazad u prirodu

Uvođenje naknada na kese smanjilo njihovu upotrebu i do 50 odsto

Izvor: rts

U Srbiji se godišnje potroši dve milijarde plastičnih kesa koje se teško razgrađuju i ugrožavaju životnu sredinu, rečeno je na panelu o naplati plastičnih kesa. Zaključeno je da je naplata, koja je počela 16. aprila, uspela da smanji upotrebu kesa i do 50 odsto.

Read more: Uvođenje naknada na kese smanjilo njihovu upotrebu i do 50 odsto

Sledeće nedelje u Beogradu sajam RENEXPO o održivom energetskom razvoju, vodama i zaštiti okoline

U Beogradu će se od 24. do 26. aprila održati peti internacionalni sajam i konferencijski program o održivom energetskom razvoju, energetskoj efikasnosti, zaštiti životne sredine, upravljanju vodama i otpadom, kao i e-mobilnosti "RENEXPO Water and Energy", najavili su danas organizatori.

Na sajmu će učestvovati više od 2.000 stručnjaka iz Srbije, regiona i Evrope koji će razmeniti informacije o najnovijim tehnološkim dostignućima, inovacijama i rešenjima za održivi razvoj u oblasti energetike i životne sredine.

Zemlja partner ove godine biće Nemačka, koja učestvuje sa 16 kompanija koje će predstaviti tehnička rešenja i opremu.

Read more: Sledeće nedelje u Beogradu sajam RENEXPO o održivom energetskom razvoju, vodama i zaštiti okoline

Okrugli sto: Napušteni psi ujeli 77.500 gradjana, opštine isplatile 25 miliona evra

Gradovi i opštine u Srbiji isplatili su za šest godina najmanje 25 miliona evra na ime odšteta zbog ujeda napuštenih pasa, a 77.500 gradjana bili su žrtve napada, rečeno je danas na okruglom stolu u Beogradu.

Na okruglom stolu u Palati Srbija, koje su organizovali NALED i ORCA, ocenjeno je da iako raste broj izgradjenih prihvatilišta i uhvaćenih "lutalica" kontrola njihove populacije ipak nije dala očekivane rezultate zbog čega su potrebne nove mere na nacionalnom i lokalnom nivou.

U saopštenju NALED-a navedeno je da je potrebna izrada nacionalne strategije kontrole populacije pasa, kao i lokalnih programa kontrole jer takav dokument nema čak 78,8 odsto gradova i opština.

Izvor: Beta

Read more: Okrugli sto: Napušteni psi ujeli 77.500 gradjana, opštine isplatile 25 miliona evra

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com