Udruženje građana KEC

CEOOR- ovac Nikola Simić nam predstavlja Udruženje građana Kreativno edukativni centar (KEC), ispred kojeg govori Bojana Mikarić.

Ceo intervju možete preslušati na ovom linku Radio emisija Eko eho

 

Udruženje građana KEC je nastalo 2010. godine, kao rezultat entuzijazma prijatelja. Jedna od prvih aktivnosti realizovana je iste godine, povodom Dana planete Zemlje, u saradnji sa Centrom za ekološko obrazovanje i održivi razvoj. Tom prilikom su u Velikom parku pravljene skulpture od recikliranog materijala. U to vreme KEC je bilo neformalno udruženje građana, a kasnije menja status u formalno, ali zadržava ime. Udruženje se bavi ekološkim temama i uključeno je u projekte koji se tiču opšteg stanja u društvu poput sporta, kulture, obrazovanja i slično.

Nikola Simić: Da li uspevate da kod dece razvijete ekološku svest i brigu za životnu sredinu?

Bojana Mikarić: Da, svi oni koji su učestvovali u aktivnostima koje smo organizovali su vrlo motivisani i entuzijastični u radu i primenjuju u svom životu pravila iz ekološkog bontona. Deca to prenose na članove svoje porodice, pričaju kako treba da se ponašaju u nekim određenim situacijama, i upozoravaju da ne bi trebalo da bacaju otpatke gde stignu nego na tačno predviđena mesta i slično.

Nikola Simić: Šta mislite kako će biti u 2015. godine, po pitanju ekologije i da li će svest biti veća kod građana?

Bojana Mikarić: Kod dece se nadam da hoće. Zato što i mi planiramo mnogo više akcija u narednoj godini nego što smo ih imali u ovoj, ali opšte stanje u našem društvu je prilično loše. Svi su okrenuti rešavanju nekih životih pitanja, a ne pitanjima kao što je ovo. Tako da malo je teže dopreti do svesti odraslih građana.

 

Nikola Simić: Kada ste već napomenuli nove akcije možete i da ih najavite.

Bojana Mikarić: Za početak mogu da najavim festival ekološkog obrazovanja koji će se desiti od 14. januara do 13. februara u okviru koga ćemo imati vršnjačke radionice za srednjoškolce i osnovce, izložbu kućuca za ptice u tržnom centru Plaza, gde će između ostalog biti i deljenje ekoloških poruka, izložba ekoloških plakata, izvođenje ekoloških predstava, čitanje najboljih literarnih radova na konkursu, dodeljivanje zahvalnica i knjiga najboljima. Izložba će trajati od 7. do 13. februara kada će biti završnica. Ulaznica za predstavu je limenka, jer će tada biti i akcija prikupljanja limenki. Ceo intervju na linku.

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com