Ostrvo NEUWERK

Nekada davno postojala je zemlja zvana Nemačka sa ostrvom na severu koji je tokom vremena promenio poziciju. Na ovom mestu priroda je odlučila da igra jedinstvenu igru sa mesecom, morem, ravnim područjem, vetrom i biodiverzitetom. Najveća važnost te igre je promena visoke i niske plime koja je vidljiva na svakih šest sati i 12 minuta. Promena visine vode je velika oko 3 metra, a obala je toliko ravna da postoji mogućnost da se u nekim oblastima može prepešačiti do 30 kilometara od obalske linije. Zašto je ovako? Plime su pokreti okeana uzrokovane gravitacionim silama meseca i suncem kroz udružene plimski talas. Plima utiče uglavnom na obalu.

Ime tog ostrva je Newark sa ukupnim površinom od samo 3 km2 i ovaj mali deo sveta je dom za mnogo različitih vrsta ptica i jedinstvenog načina života nacionalnom parku.

Zahvaljujući saradnji između CEOORA i JANUNA, srpska delegacija učenika imala je šansu da se poveže sa prirodom Neuwerka i otkrije svu njegovu lepotu.

Put na ostrvo

Dan putovanja nije bio tako uobičajen dan za ovaj deo sveta, jer je Sunce sijalo tako blještavo i nije bilo oblaka na nebu, pa čak i ako su šetači hteli da se sakriju, nije bilo nikakve senke. Pred njima je bilo putovanje skoro tri satašetnje  kroz more. Pre početka šetnje more je već nestalo, što je bio jedan od glavnih utiska članova delegacije. More je više ličilo na močvaru nego na more.

Uglavnom su hodali po pesku, ali je postojao deo gde su morali da pređu preko vodenog potoka, gde je najkraći deo.

Posle duge šetnje, konačno su stigli do zemlje i iscrpljeni seli na travu i posmatrali početak visoke plime.

Ostrvo

Delegacija je boravila u kući koja je deo Hamburške osnovne škole, ali je otvorena za grupne posete. Ova kuća je ranije bila štala, pa su se malo bojali da ostanu tamo. Iznenađujuće, kuća je bila prelepa. Iako nisu znali šta mogu očekivati, ova kuća je postala veoma važan deo njihih uspomena. Sastoji se od nekoliko soba sa puno kreveta i tim Srba ima sobu sa prelepim pogledom na more i polje sa galebovima i guskama.

Teško je odlučiti šta je najinteresantnije mesto na ostrvu jer ima mnogo zanimljivih priča sa velikom istorijom u pozadini.

Groblje bezimenih

Postoji malo groblje u blizini kuće sa velikim krstom u sredini gde je napisano: "Ovo je mesto za sve kojima roditelji i porodica nikada neće doći u grob". U prošlosti, svi koji su poginuli u moru. i nisu se idenftifikovali sahranjeni su na ovom mirnom mestu gde posetioci mogu da stave cvet i odaju danak mrtvima. U isto vreme ovo mesto je tako lepo i stravično.

Muzej nacionalnog parka

Pored kule postoji lep i koristan informativni centar nacionalnog parka, gde je delegacija imala priliku da nauči o razvoju ostrva i njenoj jedinstvenoj i zaštićenoj biološkoj raznovrsnosti. Najzanimljivija je bila mogućnost da se slušaju zvuci ptica koje koriste ostrvo na njihovom migracionom letu do Sibira, Grenlanda, ostrva i severne Skandinavije pre nego što se vrate u jesen na jug.  Mnoge ptice koriste ovo ostrvo samo nakratko, a druge nekoliko meseci da steknu dovoljno energije za dalju migraciju. Druge vrste provode celu zimu u tom području. Stoga, brojevi koji koriste tu oblast (10 do 12.000.000 ptica) su mnogo veći od ukupnog broja koji su prisutni u bilo kom trenutku.

U ovom centru možete naći lep model ovog dela severa sa niskim i visokim plimom sa promenama u biodiverziteta tokom ovih prirodnih fenomena.

Vodensko more (The Wadden sea) je najveći ravni plimni sistem na svetu, gde se prirodni procesi ne ometaju. Prostire se duž obala Danske, Nemačke i Holandije.

Za svoje globalne jedinstvene geološke i ekološke vrednosti Vodensko more (The Wadden sea) se nalazi na listi UNESKO-a kao svetsko nasleđe. Nigde drugde na svetu nema tako dinamiиnog pejzaža sa mnoštvo staništa, oblikovanih vetrom i plimom. Globalno Biodiverzitet se oslanja na nepremoreno more.

 Kompleksan i dinamičan sistem staništa Vadenskog mora sadrži veliku raznolikost vodenih i kopnenih vrsta. Od 10.000 vrsta flore i faune koje se nalaze u Vadenskom moru, oko 2.700 vrsta je morskog porekla i najmanje 5.100 polutrajnih i kopnenih vrsta - ostalo su različite jednostanične grupe i mali metazoni. Fototrofne bilјke čine oko 2.300 vrsta, makrofungi 1.300 vrsta i životinja 4.200 vrsta. Sa ovim impresivnim bogatstvom vrsta Vadensko more pomaže da se zaustavi gubitak obalnog biodiverziteta u umjerenim obalnim zonama.

Ptičja ekskurzija

Svako jutro članovi delegacije imali su priliku da odu na izlet ptica gdje su saznali više o pticama i razlika između vrsta i njihovog načina života. Najinteresantniji deo je bio takmičenje za preživlјavanje između vrane i galeba. Izgledalo je kao opasno bojno polјe kada je velika crna ptica pokušala da ukrade jaje iz gnezda belih ptica. Kao odbrana, grupa galeba je pokušala da zaštiti svoju teritoriju bez dodirivanja vrane. Učenici su naučili o evoluciji ptica i lepoti svih vrsta života.

Toranj

Velika kula Neuverk je najznačajnija građevina na ostrvu Neuverk. Završena 1310. godine, struktura je jedna od najstarijih u svetu koja je korištena kao svetionik i još uvijek stoji. Kada se popnete na vrh kule, popeti se na 138 stepenica. Stepenice su kružne i vode do vrha. Sa vrha kule možete videti celo ostrvo.

Stanovnici i turisti ostrva

Postoji mnogo predrasuda o Nemcima. Postoje mnoge priče o nemačkoj nestrplјivosti, neosetlјivosti, egocentričnosti ... Ali, kada dođete na ostrvo Neuverk sve ove priče padaju u vodu. Stanovnici ostrva su tako lјubazni, veoma komunikativni i otvorenog srca za sve. Pozdrav lјudi sa ostrva je 'Moin'. Bez obzira da li se međusobno poznaju, uvijek kažu: 'Moin'.

Postoji nekoliko tipičnih spomenika koji pomažu lјudima da dođu u Neuverk. Glavni spomenik je toranj. Turisti svakodnevno pristaju da obilaze kulu, a žene koje tamo rade kažu da u kulu ulazi 100-200 lјudi dnevno. Glavni utisak turista je prekrasan panoramski pogled sa vrha kule. Ljudi dolaze iz svih krajeva svijeta kako bi uspostavili vezu s nedodirlјivom prirodom i slušali različite zvukove ptica. Prema intervjuima koje je delegacija dala, neki turisti su rekli da je poseta Neuverku bila najbolјi poklon za rođendan koji su ikada dobili.

Na kraju, kakvi su vaši utisci o vremenu u Neuverku

'Prvi put u životu osećala sam se potpuno mirno' - Jovana

Svako jutro uživam u gledanju ptica. To je bila stvarno opuštena tura, odličan početak dana. -Profesor

"Upoznao sam velike lјude i atmosfera je bila sjajna." - Jelena

'Živi za trenutke koje ne možeš da izgovoriš' - Natalija

„Uvek ću se setiti trenutka opuštanja pored jezera tokom sunčanih dana.“ - Milica Radovanović

Na kraju, kakvi su vaši utisci o vremenu u Neuverku

 

'Bilo je tako lepo, bilo je tako lepo' - Marija