Prodavnica bez ambalaže

Godine 2014. otvorena je prva nemačka prodavnica bez plastične ili druge ambalaže. Od tada se sve više otvara. I u Hanoveru, takođe. Postoji radnja koja ne zahteva ambalažu. Posetili smo ovu radnju, nazvanu LoLa.

Bili smo zadivljeni što zaista funkcioniše bez ambalaže.

Ovo je malo ukrašeno, ali je proces kupovine u takvoj prodavnici obično sledeći: Sa sobom ponesete prazne kutije koje merite u trgovini pre kupovine. Neto težina se zatim označava ili nalepnicom ili folijom na kutijama. Zatim punite proizvode u željenoj količini u donesene posude. Konačno, kutije se ponovo vagaju u blagajni, težina prazne kutije se oduzima od ukupne težine i roba se plaća. Tako da nije teško.

Koncept kupovine bez pakovanja ima za cilj održiviji životni stil. Iz tog razloga, sledeći standardi se obično postavljaju prilikom izbora asortimana: Organski, regionalni i sezonski proizvodi. Ovo pomaže da se podrže lokalne strukture i izbegnu dugi transportni pravci.

LoLa, prodavnica koju smo posetili, nudi oko 400 proizvoda, od kafe i slatkiša do šampona, svega što vam je potrebno da preživite. Ali, šta je toliko loše u plastici?

U Nemačkoj je znatno više plastičnog otpada po stanovniku nego u proseku u Evropskoj uniji. U 2015. godini, Savezna Republika je imala 37 kg plastičnog otpada po glavi stanovnika, što je oko šest kilograma iznad proseka EU, što je pokazala studija Kolnskog instituta za nemačku ekonomiju. Odnosi se na podatke evropske statističke službe Eurostat. Potrošnja plastike po glavi stanovnika u Nemačkoj porasla je u skladu s tim između 2005. i 2015. za 29 posto.

Međutim, tek nešto manje od polovine otpada proizvedenog u Nemačkoj se reciklira, dok je stopa recikliranja u EU 40 posto. Oko 70 procenata zemljine površine je pokriveno vodom. Ali danas, na svakom kvadratnom kilometru mora, pluta stotine hiljada komada plastičnog otpada. Morske ptice bolno muče delovi mobilnog telefona u stomaku, kornjače smatraju plastične kese meduzama, a ribe brkaju male plastične čestice sa planktonom.

Jer, do potpunog razlaganja plastike može proći 350 do 400 godina. Do tada se samo raspada u sve manje čestice.

Pokušajmo koristiti što manje plastike. Znaš kako!

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com