18. FEBRUAR-dan bioloske kontrole

 18.februar,obelezava se kao dan bioloske kontrole.Kada vec govorimo o kontroli,svetski biolozi su uradili nesto veoma vazno,a to je da ugrozenost morskih kornjaca,prate putem satelita.

Sto se tice zdravlja,kontrola je uvek potrebna i bitna.Takodje,vazno je kontrolisati strane invazivne vrste, a to su biljni, zivotinjski ili drugi organizmi koji prirodno ne nastanjuju neki ekosistem,i samim tim ugrozavaju biološku raznovrsnost.

 

Svaka strana vrsta u ekosistemu potencijalna je opasnost jer moze da izazove trajne i stetne promene tog ekosistema, koje pak mogu imati nepopravljive posledice za okolinu u celini, kao i za socio-ekonomsku situaciju odredjenog podrucja, a mogu negativno uticati i na zivot i zdravlje ljudi.

Kroz uticaj invazivnih vrsta na poljoprivredu, sumarstvo, ribarstvo i prirodne sisteme koji su vazna osnova za razvoj zemalja u razvoju, povecava se siromastvo,te koci razvoj, a ovaj negativni uticaj je dodatno pogorsan klimatskim promenama, zagadjenjem, gubitkom stanovnistva,i slicno.

    

      

Eko kalendar

Eko škola

Vesti iz sveta

Anketa

Copyright (c) Site Name 2012. All rights reserved.
Designed by olwebdesign.com