18. FEBRUAR-dan bioloske kontrole

 18.februar,obelezava se kao dan bioloske kontrole.Kada vec govorimo o kontroli,svetski biolozi su uradili nesto veoma vazno,a to je da ugrozenost morskih kornjaca,prate putem satelita.

Sto se tice zdravlja,kontrola je uvek potrebna i bitna.Takodje,vazno je kontrolisati strane invazivne vrste, a to su biljni, zivotinjski ili drugi organizmi koji prirodno ne nastanjuju neki ekosistem,i samim tim ugrozavaju biološku raznovrsnost.

 

Svaka strana vrsta u ekosistemu potencijalna je opasnost jer moze da izazove trajne i stetne promene tog ekosistema, koje pak mogu imati nepopravljive posledice za okolinu u celini, kao i za socio-ekonomsku situaciju odredjenog podrucja, a mogu negativno uticati i na zivot i zdravlje ljudi.

Kroz uticaj invazivnih vrsta na poljoprivredu, sumarstvo, ribarstvo i prirodne sisteme koji su vazna osnova za razvoj zemalja u razvoju, povecava se siromastvo,te koci razvoj, a ovaj negativni uticaj je dodatno pogorsan klimatskim promenama, zagadjenjem, gubitkom stanovnistva,i slicno.